ballon-data

De zin en onzin van Platform-beheer: co-locotion vs hosting vs cloud

  • RuudAtom
  • 11 . October . 2016

Er bestaat veel zin, onzin en verwarring over alle vormen van cloud, hosting en co-locatie diensten. Deze termen vormen samen een IT-platform voor het draaien van applicaties. CS Net biedt alle vormen van platform-beheer. Om nu het juiste platform te bepalen helpen onderstaande beschrijvingen en definities. Nu moeten we zeggen dat de cloud-technologie zo snel gaat dat er eigenlijk geen echte zwart-witte definities meer bestaan. We hebben het daarmee al gelijk over de hybride mogelijkheden die cloud heeft en die zullen we hier dan ook gelijk maar bespreken.

 

Kosten-verschil

Gehoste en cloud-services brengen per definitie operationele kosten met zich mee. Helemaal zelf doen of een co-locatie alternatief vragen investeringen in hardware waarop afgeschreven wordt. Kapitaal dat daarmee niet aangewend wordt op de kernactiviteiten van je bedrijf. Voordeel is dan wel dat je volledige controle en regie hebt over wat je servers doen en moeten kunnen. Daarbij hoort dan ook dat je voor onderhoud of wijzigingen gekwalificeerd personeel nodig hebt.

 

De kosten voor cloud en gehoste services zijn goed voorspelbaar. Door de heldere kosten-structuur is het eenvoudig om zowel korte als lange termijn voorspellingen te doen voor het benodigde budget. Ook stelt het je in staat om de benodigde infrastructuur, aantal gebruikers en functionaliteiten steeds aan te passen: zowel naar boven als naar beneden.

 

Kortom

Ieder bedrijf is op zoek naar mogelijkheden om kosten te reduceren, haar productiviteit te vergroten en vooral de concurrentie voor te blijven. Wanneer je IT-infrastructuur nog niet op zijn eind loopt zijn colocation diensten al een goede eerste stap. Is daarnaast je markt ook nog eens sterk in beweging dan zal je een steeds groter beroep gaan doen op IT-resources. De volgende stap is dan hosting-diensten en afhankelijk van de doelstellingen van je bedrijf zelfs al cloud-gerelateerde diensten. Waar je je geld direct, maar ook indirect, in mensen en ondersteunende resources steekt, is daarmee tegen elkaar af te zetten. Een en ander is daarmee als volgt symbolisch weer te geven:

 

platform-beheer-overzicht

Related Post :